Turen går til Tjekkiet!

Skrevet den
Louise, Patrick og Haley

Da Louise og jeg planlagde at vi skulle til Tjekkiet på ferie denne sommer, var det nærmest tilfældigt at, vi af folk i Tjekkiet, blev gjort opmærksomme på, at der var Chodsky Pes camp den uge, hvor vi var dernede, så det skulle vi selvfølgelig forbi og se og opleve alle de mange forskellige hunde.

Vi havde besluttet os hjemme fra, hvilke dage vi ville dedikere til at være på campen, når vi kom derned. Så vi pakkede bilen fredag eftermiddag og kørte sydpå, så vi kunne nå at se udstilling om lørdagen. Der var tilmeldt 173 chodsky’er til udstilling, så der var rig mulighed for at se de forskellige chodsky’ere, både udseende og opleve deres forskellige sind. Når vi herhjemme i Danmark har været flest samlet, har vi jo kun været 12 stykker, efter hvad vi mindes i hvert fald, så det var jo en betydelig større udstilling, og så kun for racen – FANTASTISK!

Det gav os også en mulighed for at følge med i hvordan de ser på racen i hjemlandet, hvilke ting kan de godt lide ved racen, og hvordan foregår deres udstilling. Lidt en overraskelse fik vi da, vi så at man går meget op i, om hunden har alle tænder, så derfor skulle man også sørge for, at få vist hele tandsættet frem, hvilket vi jo synes er super godt! Ved at snakke med de få ejere dernede, som kunne engelsk, fik vi også en bedre forståelse for, hvad de bruger deres hunde til, hvilket ikke er ret meget anderledes end i Danmark.
Om søndagen var der bonitering, de af jer som ikke ved hvad en bonitering er, så er det en tjekkisk avlsgodkendelse. Den dækker over lidt forskellige ting. Der er en mini mental test, og så en eksteriør del.

Den mentale del, bliver lavet i hold af 5 hunde af gangen – da der er mange som skal igennem, er det nemmere at teste de ting, hvor det er generelt, med mere end en hund.

Der er 5 momenter i den mentale del, som alle tester forskellige aspekter. Alt fra hundens temperament og hvor nem er den at styre, hvordan reagere den på lyd, hvordan opføre den sig hvis man gå imellem to rækker af mennesker, og den sidste, hvordan reagere den, hvis den går forbi en anden hund.

Eksteriør delen er en total gennemgang af om hunden er korrekt proportioneret, har de rigtige farver, alle tænder osv. Alle hunde bliver målt om deres højde er korrekt. Og det lidt sjove var, at når de skulle se tan på brystet, så brugte de pivelegetøj, for at få hunden til at kigge op, så man nemmere kunne se farve og udtryk hos hunden. Også en sjov oplevelse hvordan sådan en bonitering løb af stablen.

Den sidste dag for campen og vores sidste dag i Tjekkiet, så vi SVOD. Det er lidt en mindre udgave af en bonitering, som kigger på eksteriør delen af hunden, og altså uden den mentale mini test af hunden. SVOD er kun for ung hunde, og er lidt en pre bonitering.
Vi var jo som sagt ikke med alle dagene, men hele den uge, var der forskellige ting, og en masse udveksling af viden omkring racen blandt alle fremmødte, super godt arrangement må vi sige herfra!

Mvh Louise Jensen og Patrick Laursen