Chodský Pes

Chodsky Pes er en middelstor, harmonisk bygget hund. Let rektangulær. Højrejst og opmærksom, ørerne trekantede og placeret højt på hovedet. Rigeligt med pels, som består af middellange dæk hår og underpels. Pelsen behøver kun, at blive børstet i fælde perioder. Racen findes i farven sort med varierende mængde rødbrune aftegninger på ben, ansigt og brystparti.

En han skal være mellem 51 og 56 cm høj, mens tæven er mellem 48 og 53 cm. Vægten ligger på mellem 18 og 26 kg og hundene bliver ofte 12-14 år gammel.

Chodsky Pes er en robust race, som trivedes både ude og inde. De er livsglade, temperamentsfulde og har let ved at lære. De vil gerne gøre ejeren tilfreds, tilpasser sig let og elsker at arbejde. Racen elsker at holde familien med selskab og har et fantastisk temperament, især overfor børn. En Chodsky Pes er en meget kærlig hund, som knytter sig stærkt til sin familie og den passer på sin flok med stor ihærdighed, dog uden aggressivitet. Det er en meget aktiv og intelligent hund, der har behov for samarbejde og udfordringer for ikke, at komme til at kede sig. Dog er det stadig en hund, der kan ligge sig og slappe af, da langt de fleste hviler i sig selv.

Racen kommer for det meste godt ud af det med andre hunderacer og det samme med andre dyr, dog vil der altid være forbehold afhængig af socialiseringen, men racen er meget venlig og åben overfor det meste.

En chodsky pes er en samarbejdende hund. Den er meget førerfokuseret, let at træne og elsker at arbejde. Dette er en stor fordel i fx lydighedstræning, hvor hunden vil lægge mærke til selv ganske små bevægelser fra føreren. Men det stiller også krav til den, der træner hunden om at være lige så præcis i afgivelsen af kommandoer, tegn og ros, som hunden er det i aflæsningen. Hvis man sjusker, skal man nok få spørgende øjne at se eller anklagende og forvirret piben at høre.

Racen er udholdende og kan koncentrere sig længe, især hvis man sørger for at bevare dens motivation gennem belønninger som godbidder, trækkelege eller boldkast. Men spar på boldkastene, for generelt kan hyrdehunde blive stressede af for meget kasten med bolde og derfor have svært ved, at falde til ro igen bagefter.

Uddanner du din Chodsky Pes med leg, vedholdenhed og ros. Får du en hund med fantastiske brugsegenskaber til praktisk talt alle former for hundearbejde, den elsker at arbejde og lege, gå lange gåture, samarbejde om at løse opgaver og udføre næsearbejde. Derfor kan man lave mange ting med den, som fx lydighed, agility, spor, rundering, bold og frisbee, vandre, hyrde og hvad man ellers kan finde på. En Chodsky Pes holder også meget af bare, at være med rundt, og er god til at tilpasse sig, slappe af og “ikke fylde ret meget”.

Racen er aktiv i mange forskellige sportsgrene, såsom agility, spor, lydighed og forsvarsarbejde.

Først pr. 1. januar 2013 kom racen med i X-registret hos DKK, samt hos de andre nordiske lande.

Racens historie

Chodsky Pes er en gammel race, med rødder helt tilbage til år 1325, hvor de første skriftlige beviser over Chodskofolket stammer fra, da kong Jan af Luxemburg sad på tronen. Allerede her beskrives hunderacen “Chodský”.

Tjekkerne skriver om deres race, at helt frem til 1100-tallet var grænsen mellem Tjekkiet og Tyskland (Böhmen og Bayern), bevogtet af Chodskofolket og deres hunde. Det var den eneste vej for de handlende at importere og exportere deres varer. Chodskofolket havde ansvaret for at beskytte denne grænse og kunne deraf nyde visse privilegier fra kongen. Grænsen blev beskyttet på denne måde helt frem til 1620.

Hundene blev gjort udødelige i form af skitseringer, figurer og lign., dog ophørte avlsarbejdet og først i 1984 blev racen genskabt med stambog.

Er blevet avlet i lukket stambog siden 28. oktober 1984 under CMKU (Tjekkiske kennel klub).

Chodsky Pes Tjekkiske

Tjekkisk Chodsky Pes præsentation

Tina Bundgaard har i 2020 oversat den tjekkiske Chodsky Pes præsentation.


Klik her eller på billedet->

DKK godkendte den danske oversættelse af racestandarden i februar 2018. Racestandard

Det tjekkiske sprogs udfordringer…

Det kan være vanskeligt at navigere rundt på de tjekkiske hjemmesider, her er google translate din ven.

Dog er der nogle forkortelser, som vi gerne vil hjælpe med at oversætte…

DKK (HD) 0 svarer til A, 1 til B, 2 til C og så fremdeles.

DLK (AD) 0 svarer til 0, 1 til 1 og så fremdeles.

DM (degenerativ myelopathi), et gen, der gør at hunde som bærer dobbeltgen, sandsynligvis er mere disponeret for, at udvikle degenerativ myelopathi.

Locus D er genet for blåt, om hunden avler ren sort eller om der er et blåt gen (giver stålgrå hvalpe). Denne test er der ikke mange hunde der har fået taget, da det ikke er et problem i racen.

Derudover findes den tjekkiske bonitering (avlsgodkendelse), hvor der anvendes forskellige koder, afhængig af godkendelsen.

Boniteringen er opdelt i to, den første man ser på den tjekkiske raceklubs hjemmeside er eksteriørdelen. Den kan man relativt let oversætte og forstå vha google translate.

For at se den mentale del af boniteringen gør du sådan:

Gå ind på den tjekkiske raceklubs database, skriv navn på den hund du er interesseret i og tryk på knappen “Hledej”.

Ofte findes der flere hunde med same navn, find den du gerne vil se på og tryk på navnet. Nu vises hundens stamtavle og nogle af dens resultater. Hvis du nu klikker på koden efter ordet “svod” i hundens stamtavle, så kommer du frem til resultatet af boniteringens eksteriørdel. Klik derefter på “úplý svod”, så kommer du frem til en side hvor boniteringens eksteriørdel står øverst og nederst står mentaldelen, under “kód povahy”.

Derudover er der nogle forkortelser for forskellige aflagte prøver…

Vil i høre nærmere om hvad prøverne indeholder, så skriv gerne.

  • ZM; grundlæggende lydighedstest
  • ZOP; prøve i kontrol af hunden
  • ZPU1; brugshundeprøve (der findes også en ZPU2, med højere sværhedsgrad)
  • ZZV1; generel brugsprøvetest (der findes også ZVV2 og 3, hvor sværhedsgraden øges)
  • ZZO; test i grundlæggende lydighed.
  • CT16; terapihunde prøve. Høje krav til hunden omkring stabilitet, selvsikkerhed, afslapning bland både mennesker og dyr.
  • FPr1 (der findes også FPr2 og 3 sporprøver af forskellig sværhedsgrader). Findes med i IPO programmerne.
  • OB-Z; lydighedsprøve (der findes også OB1, 2 og 3 hvor sværhedsgraden øger og hunden skal være ældre forat må kunne gennemføre).
  • UPr 1; Lydighedsprøve