Chodsky Pes fra Tjekkiet

Skrevet den

Forfatter: Thomas Storm, maj 2021.

Min hustru og jeg havde længe gået og snakket om at vi kunne tænke os en hund. Desværre tillod vores job os ikke at have en pga. mange rejsedage. Heldigvis ændrede det sig, da vi fik et barn. På vores mange gå- ture mødte vi ofte Müsli, og en dag over spisebordet spurgte vi hinanden, næsten samtidig, om den anden havde mødt den tjekkiske hyrdehund. Det virkede som en race som vi godt kunne tænke os.

Derfra gik det slag i slag. Vi brugte meget tid på at undersøge hvad racen kræver, fælder den, er den god til børn, hvor meget motion osv.

Kennel besøg

Derefter besøgte vi flere kenneler både Bohemian Shepherd, Truly Yours og Oude Herder, hvor vi blev bekræftet i vores valg af hund.

Det at anskaffe sig en Chodsky var til gengæld en anden sag. De er populære og der bliver ikke født mange her i landet. Jeg var derfor i kontakt med flere kenneler, både her i landet, i Norge, Sverige, Tjekkiet og i Polen. Og alle kunne melde at der var stor interesse for racen. Cirka et år efter vi var begyndt vores søgen på en hvalp lykkedes det. Faktisk blev vi både tilbudt en hvalp fra Tjekkiet og fra Norge med en uges mellemrum.

Tjekkiet

Vi valgte at tage imod tilbuddet fra Tjekkiet, en tæve. Jeg havde på forhånd undersøgt kennelen, da der er to hunde fra den i landet allerede. Jeg havde tjekket de to forældre ud, snakket med de andre ejere om moderens temperament og deres kendskab til faderen. Så vi følte os godt sikre i vores valg.

Hvalpe import i en Corona tid

At få importeret en hvalp midt i en periode med corona er en anden sag. Jeg havde håbet på en weekend i Prag hvorefter vi skulle hente hende. Men det var forbudt. Jeg måtte kun være i landet i 24 timer. Så jeg fik ordnet fly, booket billet til hvalpen så den kunne komme ombord som min medpassager. Jeg ville kun flyve, hvis hun kunne være i en taske ved siden af mig, og ikke alle selskaber tillader dette. Kennelen ordnede alle papirer og pas så jeg ”kun” skulle printe og udfylde en blanket fra Fødevarestyrelsen. Det var egentlig ret nemt.

Jeg var nær ikke kommet ind i Tjekkiet, da jeg måtte mellemlande i Holland. Smittetrykket var i slutningen af november, hvor jeg hentede hende, højt i Holland, derfor skulle man i karantæne når man ankom til Tjekkiet. På en blanding mellem tysk, engelsk og italiensk fik jeg forklaret grænsekontrollen at jeg kom fra Danmark, og de lukkede mig modvilligt ind.

Jeg havde hjemmefra lejet en bil, der stod klar. Så det var bare at indtaste adressen og køre syd for Prag for at hente hende.

Overleveringen af hunden

Overleveringen af hunden, kontrakter, pas gik som smurt. De var meget søde, det er et hjemmeopdræt, hvor kærligheden til hundene er stor, så vi drak en kop kaffe og snakkede om hundene inden turen gik hjem til Danmark, nu med en lille hund.

Rejsen hjem var intet problem, ingen toldere hverken i Tjekkiet eller i Danmark viste interesse for hende.

At få en hund i hjemmet.

Til alle vores møder med hundeejere, har vi fået at vide, at det at anskaffe sig en hund er et stort arbejde, så det var vi klar over. Men alligevel bliver man overrasket, når man ikke har haft hund før. Vi går til træning to gange om ugen, aktiverer hende på forskellige måder, træner i stuen og i haven. Vores udfordring med hende er, at hun tager alle sindsstemninger til sig og reagerer på dem. Så når man har en glad og aktiv pige på tre år, så kommer der hurtigt gang i huset!!! Men hun er en kærlig hund, der bliver bedre og bedre som tiden går, og vi er spændte på hvad fremtiden bringer.